2007年1月13日星期六

排骨煲仔飯 (用高速煲做)


Share/Bookmark

昨晚做完煲仔飯後, 想起用高速煲也可以煲仔飯。 因為囡囡今天下午要返補習社的額外補課, 所以放工後即回家用高速煲再做多一次煲仔飯。 我不知道是今天的
材料不同了還是我未掌握到技巧, 雖然有飯焦, 但是食起來比較黐牙。我的試食專家雖然對於二個不同的煲仔飯有著同一樣的平分, 但係說到底還是瓦煲煲仔飯比較好食。 記得煲煲仔飯落水的份量要比平時用電飯煲時為小, 不過要小幾多都要視乎你用的米吸水情況做標準。

排骨煲仔飯(用高速煲做)

排骨 $10
醃排骨料 - 生抽、糖、生粉、油
豆豉 小許
米 1.5 杯
水 比 1.5 杯小一些

排骨用醃料醃最小半小時, 水滾落米及加小許油攪勻, 再上面放上排骨及切碎豆豉加蓋, 發出吱吱聲轉細火 4 分鐘待自動排氣即成。

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...