2007年5月19日星期六

米醋浸蒜頭


Share/Bookmark

有網友提及米醋浸蒜頭, 而且在雜誌上也見到有介意, 據說食了抵抗力會比較好, 傷風感冒都會減少, 所以我都心思思學整。 之前睇雜誌講浸大約兩星期可食用, 但
係因為兩星期後發現變色仍未轉退掉, 所以還是待它退掉綠色才食用比較安心。 其實一浸之後第二天就蒜頭就會像左手邊的那樽變成好點恐佈的綠色, 浸浸吓綠色就會退掉差不多要個幾兩個月時間。 最近已有部份完成了, 所以試食過沒有搶喉的味道, 當然係會有蒜頭味, 所以最好都係晚上食, 食了第二天已經沒有蒜頭的味道。

米醋浸蒜頭

蒜頭 一扎 (一袋有三粒)
米醋 一支 (最好選用外國牌子比較安全)
玻璃樽 一個

將蒜頭去衣放入玻璃樽內至七分滿, 將醋煮熱沖入樽內待夜涼後蓋好放陰涼地方儲存待綠色退掉即成。

P.S. 另一做法是不用將醋加熱即放入樽內 (是網友提供的)

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...