2007年4月15日星期日

臘腸燒豬手炒飯(L 字頭平底鑊)


Share/Bookmark

有時懶懶的不想煮飯, 便在冰箱裡隨便找一些隔夜餸做做了個炒飯, 方便快捷不用做弄到一頭煙才可以食。 炒飯記得一定要用大火, 才可以把飯炒得夠鬆散。 還有炒飯如果
沒有蔥花的香味就像小了一份味道。 今次做的炒飯是用 "L" 字頭的平底鑊炒, 不像用以前的鑊不停炒呀炒呀那麼辛苦。 而煮餸又真係方便快捷好多。

臘腸燒豬手炒飯

臘腸粒 適量
燒豬手 適量 (切粒)
冷飯 二碗 (預先用湯匙壓散)
雞蛋 二隻
蔥花 小許
鹽 小許
生抽 小許

凍油落鑊再加熱至見油紋落已打散的雞蛋後即落冷飯兜勻加入臘腸粒及燒豬手粒後加蓋轉細火 5 分鐘後開蓋兜勻炒飯後加入鹽及生抽調味, 再加入蔥花兜勻即成。
如用普通鑊做, 全程用大火來炒及每加入一部份材料時要睇下在鑊的材料是否已蒸發了一部份水份才可以加入另一種材料, 否則就會把飯炒到一團團不夠鬆散。

沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...